Kárpátia étterem Asztalfoglalás

Történelem

1877-ben, az újonnan épült Ferenciek bazárjában Holzwarth György vett bérbe egy helyiséget étterem céljára, mely Csalányi Károly vezetésével hamar népszerűvé vált a pesti polgárok körében. Sokszor egészen a Ferences templomig nyújtózott az asztalra várók sora. 1925-ben a híres vendéglátó dinasztia, a Spolarich család vette meg az éttermet és a kor ismert művészeinek (pl. Pándy Lajos festőművész, Palka József ólomüveg-készítő, Linger Károly bútoros) bevonásával hangulatos termeket alakítottak ki. Nekik köszönhető az étterem ma is látható, egyedülálló belső tere, mely a magyar gótikát és a török elleni harcokat idézi. 1934-en Károlyi László vette bérbe az éttermet és adta neki a ma is használatos Kárpátia nevet.

A Kárpátia 1949-ben került állami tulajdonba, 1957-ben pedig a HungarHotels lánc része lett. Berendezését a művelődési miniszter védetté nyilvánította, 1979-ben felújították. A privatizáció után 1997 októberében a nemzetközileg is elismert, korábban a Forum szállodát megnyitó és nagy sikerrel vezető, majd több évet külföldön dolgozó Dr. Niklai Ákos vette meg azzal a céllal, hogy Budapest ismert és újra elismert vendéglátóhelyévé tegye.

Ma a Kárpátia Étterem és Söröző 6 teremmel és számos szolgáltatással áll az Önök rendelkezésére.Kreatív konyhájával, a megújult magyar gasztronómiát képviseli - a nemzetközi divatkonyhák legfrissebb ízeivel fűszerezve. Esténként Sárközi Lajos és zenekara játszik tüzes cigányzenét, de palettájukon megtalálhatók klasszikus és jazz darabok, évtizedes és mai slágerek, musical részletek is.